Nadácia M. R. Štefánika si pripomenula 100. výročie vzniku Československej republiky v Bratislave, v Štefánikových rodných Košariskách a Hodoníne.

Najprv sa v raných hodinách zástupcovia Nadácie pripojili k sprievodu Prezidenta Slovenskej republiky a k Pamätníku M. R. Štefánika v Bratislave položili veniec ako symbol vďaky zakladateľovi prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov, generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi.

Pri Pamatniku v Bratislave Zástupcovia nadácie pred Pamätníkom v Bratislave

Po presune do Košarísk sme sa najprv na lúke nad Štefánikovým rodným domom zúčastnili zasadenia lipy Česko-Slovenského priateľstva.

Sadenie lipy v Kosariskach                            Sadenie lipy Česko-Slovenského priateľstva v Košariskách

Oficiálny programv Košariskách pokračoval na cintoríne položeím kytíc k hrobom ruského legionára Jána Ďuriša a talianskeho legionára Štefana Marka.

Hrob Stefana Marka v Kosariskach

Pri hrobe legionára Štefana Marka v Košariskách

A už naša cesta smerovalaa späť do Bratislavy, aby sme sa mohli zúčastniť slávnostného odhalenia a položit veniec k pamätnej tabuli zakladateľom Československej republiky, T. G. Masarykovi a M. R. Štefánikovi.

Pri pamatnej tabuli v Bratislave

Pred pamätnou tabuľou v Bratislave

V rámci spomienok na vznik Československej republiky v moravskom Hodoníne sme najprv boli na mestskom cintoríne pri uctení pamiatky obetí prvej svetovej vojny a padlých legionárov a podvečer pri zhromaždení stoviek ľudí u pomníku zakladateľa a prvého prezidenta Československé republiky T. G. Masaryka.

20181028 181643

Pri Pamätníku T. G. Masaryka v Hodoníne