Novinky

Nadácia Milana Rastislav Štefánika organizuje verejnú zbierku na spolufinancovanie podujatia "Legiovlak 2017 SK II". Zbierku povolilo pod registrovým číslom  000-2017-029114  Ministerstvo vnútra SR. Na zbierku s rovnakým názvom  je možné prispievať od 15. augusta 2017 do 28. septembra 2017 na území Slovenskej republiky v hotovosti do pokladničky umiestnenej vo vozni Plukovnej predajne v súprave Légiovlaku.

Ďakujeme za každý príspevok na podporu podujatia, ktoré umožní širokej verejnosti oboznámenie sa s históriou čs. légii v rokoch 1914-1920 a ich podielu na vzniku Československej republiky, v ktore sa stali Slováci prvý raz v dejinách národom štátotvorným.

Pri príležitosti okrúhlych výročí významných momentov našej novodobej histórie, pripravila Nadácia Milana Rastislava Štefánika panelovú výstavu oboznamujúcu návštevníka s históriou
vzniku prvého slobodného demokratického štátu, v ktorom sa slovenský národ stal prvý krát v dejinách národom štátotvorným. Štruktúra výstavy charakterizujú názvy jednotlivých panelov:
-  Prvá svetová vojna (1914-1918)
-  Zahraničné akcie Slovákov a Čechov po vypuknutí prvej
svetovej vojny
- Vedenie nášho zahraničného odboja a druhy našich légií
- Československá légia v Rusku
- Československá légia vo Francúzsku
- Československá légia v Taliansku
- Významní Slováci v čs. légiách
- Slováci v zahraničí aj doma v boji za samostatnosť
- Významné dokumenty o budúcom československom štáte
- 28. október - vznik Československej republiky (ČSR)
- Zápas o územú suverenitu, o československé hranice a české pohraničie, vojna o Tešínsko a vojna na Slovensku
- Zabudnutá (?) légia v Rusku
- Osudy ČSR, prvého slobodného spoločného štatu Slovákov a Čechov a vznik Slovenskej republiky 1.1.1993
- vedúca osobnosť moderných slovenských dejín Generál PhDr. Milan Rastislav Štefánik
- Štefánikov podiel v boji Čechov a Slovákov za slobodu v rokoch prvej svetovej vojny
Od júla 2015 si mohli túto putovnú výstavu pozrieť návštevníci v Košariskách, Myjave, Dunajskej Lužnej, Bratislave a Brezovej pod Bradlom.

Záujemcom o život, dielo a odkaz Milana Rastislava Štefánika ponúkame knižné publikácie, ktoré doteraz naša nadácia vydala:

Pri väčšom odbere je možná množstevná zľava.

Objednávky: Nadácia Milana Rastislava Štefánika, Albrechtova 11, 821 03 Bratislava

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.