171103 1 Podanie OU Zilina

Príloha 3

Priloha 3 1 vypis z uctu

Priloha 3 2 vypis z uctu

V dňoch 22. septembra  – 2. októbra 2017 sa uskutočnila púť Československej obce legionárskej do Talianska s cieľom navštíviť zajateckétábory Padula, Santa MariaCapuaVetere, Sulmona, kde boli sústredení rakúsko-uhorskí zajatci, medzi nimi aj desaťtisíce Čechov a Slovákov. Taktiež  bol odhalený pomník v SolbiateOlona a pamätná tabuľa v Sulmone. V rámci púte sa pripravili aj ďalšie podobné akcie na budúci rok, napríklad v Santa MariaCapuaVetere pri Neapole. Na niektorých týchto akciách sa zúčastnil aj slovenský veľvyslanec v Ríme, JUDr. Ján Šoth a zástupca Nadácie Milana Rastislava Štefánika v Bratislave, PhDr. Ferdinand Vrábel.

Pomnk Viktora Emanuela II

V Ríme, neďaleko miesta prísahy Talianskych légií 24. mája 1918, položila výprava v blízkosti Múzea talianskych ozbrojených síl a pomníka kráľa Viktora Emanuela II., zjednotiteľa Talianska, pri mieste, ktoré je známe aj pod názvom Oltár vlasti, kyticu k tabuli pripomínajúcej túto významnú udalosť, kedy z rúk talianskeho premiéra Vittoria Emanuela Orlanda prevzal bojovú zástavu M. R. Štefánik.

estn str pri pamtnej tabuli

Účastník tejto slávnosti, ruský a francúzsky legionár Vladimír Vaněk slávnosť opísal slovami: „A onen slavnýdensvěcení československého praporu, na jaře 1918, předpomníkem Viktora Emanuela, vystoupil[Štefánik – pozn. F. V.] pevným krokem na estrádu. A ta jeho řeč! Ani jedno oko nezůstalo suchým. Náměstízachvěloseprovoláním slávy a oči vojákůlesklyse tak zvláštnímleskem. Orlando sám zaslzel a otíral si obličejkapesníkem paní Brázdové.“

( Pozn. AmeliePosse Brázdová bola Švédka, ktorá sa vydala za českého maliara a výtvarníka Oskara Brázdu. Žili v Taliansku a po vstupe Talianska boli obaja internovaní na Sardínii. Po uvoľnení z internácie sa zapojili do čs. odboja v Taliansku.)

Ferdinand Vrábel

Pri príležitosti okrúhlych výročí významných momentov našej novodobej histórie, pripravila Nadácia Milana Rastislava Štefánika panelovú výstavu oboznamujúcu návštevníka s históriou
vzniku prvého slobodného demokratického štátu, v ktorom sa slovenský národ stal prvý krát v dejinách národom štátotvorným. Štruktúra výstavy charakterizujú názvy jednotlivých panelov:
-  Prvá svetová vojna (1914-1918)
-  Zahraničné akcie Slovákov a Čechov po vypuknutí prvej
svetovej vojny
- Vedenie nášho zahraničného odboja a druhy našich légií
- Československá légia v Rusku
- Československá légia vo Francúzsku
- Československá légia v Taliansku
- Významní Slováci v čs. légiách
- Slováci v zahraničí aj doma v boji za samostatnosť
- Významné dokumenty o budúcom československom štáte
- 28. október - vznik Československej republiky (ČSR)
- Zápas o územú suverenitu, o československé hranice a české pohraničie, vojna o Tešínsko a vojna na Slovensku
- Zabudnutá (?) légia v Rusku
- Osudy ČSR, prvého slobodného spoločného štatu Slovákov a Čechov a vznik Slovenskej republiky 1.1.1993
- vedúca osobnosť moderných slovenských dejín Generál PhDr. Milan Rastislav Štefánik
- Štefánikov podiel v boji Čechov a Slovákov za slobodu v rokoch prvej svetovej vojny
Od júla 2015 si mohli túto putovnú výstavu pozrieť návštevníci v Košariskách, Myjave, Dunajskej Lužnej, Bratislave a Brezovej pod Bradlom.

Záujemcom o život, dielo a odkaz Milana Rastislava Štefánika ponúkame knižné publikácie, ktoré doteraz naša nadácia vydala:

Pri väčšom odbere je možná množstevná zľava.

Objednávky: Nadácia Milana Rastislava Štefánika, Albrechtova 11, 821 03 Bratislava

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.