Novinky

Slávnu históriu čs légií si pripomenul Slovenský rozhlas v relácii Večerné reflexie, ktorá bola odvysielaná dňa 16. januára 2018 na všetkých okruhoch Rádia REGINA.

V umelecko-publicistickej relácii zameranej na presahy duchovného dedičstva do súčasného života sa rozprávala moderátorka pani Hana Michalčíková so zástupcami Nadácie Milana Rastislava Štefánika, PhDr, Ferdinandom Vrábelom a Ing. Pavlom Šestákom. Poslucháči mali možnosť doplniť svoje znalosti z histórie obdobia 1. svetovej vojny, vytvárania čs zahraničného vojska, neskôr nazývaného čs légiami, ich štruktúre, formovaní a účasti Slovákov. Taktiež v relácii nechýbali informácie o vľaňajšej úspešnej návšteve legionárskeho vlaku na Slovensku.

Ak sa niekomu nepodarilo zachytiť reláciu a má o ňu záujem, môže si ju vypočuť z archívu na adrese: https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1692/864565

Vecerne_reflexie_16_1_218.JPG

Príloha 3

Priloha 3 1 vypis z uctu

Priloha 3 2 vypis z uctu

Pri príležitosti okrúhlych výročí významných momentov našej novodobej histórie, pripravila Nadácia Milana Rastislava Štefánika panelovú výstavu oboznamujúcu návštevníka s históriou
vzniku prvého slobodného demokratického štátu, v ktorom sa slovenský národ stal prvý krát v dejinách národom štátotvorným. Štruktúra výstavy charakterizujú názvy jednotlivých panelov:
-  Prvá svetová vojna (1914-1918)
-  Zahraničné akcie Slovákov a Čechov po vypuknutí prvej
svetovej vojny
- Vedenie nášho zahraničného odboja a druhy našich légií
- Československá légia v Rusku
- Československá légia vo Francúzsku
- Československá légia v Taliansku
- Významní Slováci v čs. légiách
- Slováci v zahraničí aj doma v boji za samostatnosť
- Významné dokumenty o budúcom československom štáte
- 28. október - vznik Československej republiky (ČSR)
- Zápas o územú suverenitu, o československé hranice a české pohraničie, vojna o Tešínsko a vojna na Slovensku
- Zabudnutá (?) légia v Rusku
- Osudy ČSR, prvého slobodného spoločného štatu Slovákov a Čechov a vznik Slovenskej republiky 1.1.1993
- vedúca osobnosť moderných slovenských dejín Generál PhDr. Milan Rastislav Štefánik
- Štefánikov podiel v boji Čechov a Slovákov za slobodu v rokoch prvej svetovej vojny
Od júla 2015 si mohli túto putovnú výstavu pozrieť návštevníci v Košariskách, Myjave, Dunajskej Lužnej, Bratislave a Brezovej pod Bradlom.

Ako po minulé roky, aj v roku 2018 oslovujeme priaznivcov práce našej nadácie s prosbou o poukázanie sumy do výšky 2% (3%) zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby za zdaňovacie obdobie roku 2017.

Kto sa rozhodne darovať nám časť ním zaplatenej dane, môže použiť nasledujúci postup:

1. Z tejto stránky si stiahne dva formuláre v editovateľnom formáte PDF:

Stiahnúť formulár č.1 - Potvrdenie o zaplatení dane

Stiahnúť formulár č.2 - Vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2% (3%) zaplatenej dane

2. Vyplní prvú časť Formulára č.1, kde uvádza svoje osobné údaje: Priezvisko, Meno, Rodné číslo, Adresa trvalého pobytu a PSČ.

O vyplnenie zvyšných údajov a ich potvrdenie požiada do 15,2,2018 svojho zamestnávateľa ktorý je platiteľom jeho dane z príjmov.

3. Následne vyplní Formulár č.2:

- do riadkov 01 až 11 formulára uvedie svoje osobné údaje

- do riadku 12  daň zníženú o daňový bonus z riadku 23 Formulára č.1

- do riadku 13 sumu, ktorú sa rozhodol nadácii poukázať, maximálne však do výšky 2% (3%) zo sumy z riadku 12, minimálne 3,- €

- do riadku 14 dátum zaplatenia dane z riadku 25 Formulára č.1

- v závere Formulára č.2 môže vyznačiť súhlasí s so zaslaním údajov príjmateľovi, doplní dátum a vyhlásenie podpíše

Podiel do výšky 3% zaplatenej dane môže príjmateľovi poukázať fyzická osoba, ktorá v zdaňovacom období vykonávala dobrovoľnícku činnosť podľa zákona č. 406/2011 Z.z. počas najmenej 40 hodín a predloží o tom písomné potvrdenie, ktoré k vyhláseniu priloží.

4. V termíne do 30.04.2018 predloží oba vyplnené a  potvrdené Formuláre č.1 a č.2 príslušnému správcovi dane, uvedenému vo Formulári č.1.

5. Naša nadácia bola zaregistrovaná v Zozname príjmateľov 2% (3%) za rok 2017 pod registračným číslom 10525. Oprávnenie nadácie poberať 2% (3%) dane z príjmov si môže daňovník overiť v registri poberateľov na web stránke Notárskej komory SR: http://www.notar.sk/

Získané finančné prostriedky budú použité pri realizácii našich tohtoročných aktivít:

- Krátka návšteva Legiovlaku na západnom Slovensku

- Vernisáže panelovej výstavy "Roky bojov, obetí a nádejí 1914-1920

- Vernisáže panelovej výstavy "Generál PhDr. Milan Rastislav Štefánik * 21. júla 1880 - + 4. mája 919"

- Vydanie knižnej publikácie "Splnený sen - M. R. Štefánik a vznik Československa"

Úprimne ďakujeme všetkým, ktorí sa rozhodli podporiť týmto spôsobom aktivity našej nadácie orientované na zachovanie kultúrnych hodnôt, ochranu a obnovu historických kultúrnych pamiatok, súvisiacich s ústrednou osobnosťou našich novodobých dejín Milanom Rastislavom Štefánikom.

Záujemcom o život, dielo a odkaz Milana Rastislava Štefánika ponúkame knižné publikácie, ktoré doteraz naša nadácia vydala:

Pri väčšom odbere je možná množstevná zľava.

Objednávky: Nadácia Milana Rastislava Štefánika, Albrechtova 11, 821 03 Bratislava

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.